Opleidingen & Exameneisen

U kunt het als PDF downloaden door op de naam te klikken. Aan de exameneisen is vooralsnog niets veranderd ten opzichte van de eerdere versie 2016-2020. Nieuwe exameneisen zijn nog niet beschikbaar. Gedurende de reguliere trainingen wordt stapsgewijs steeds aandacht aan besteed aan onze kernwaarden. De basis blijft steeds een kwalitatief goede redding, waarbij de eigen veiligheid voorop staat! Hieronder vindt u per diploma de eisen van de recreatieve opleidingen Open Water van Redingsbrigade Nederland (KNBRD) voor het examen.

 

Diplomalijn "Junior Redder 1-4" (Doelgroep 6 tot 9 jaar):

* Een Junior Redder kan zichzelf redden, is vrij in het water en kan verschillende hulp- en reddingsmiddelen gebruiken om een ander vanaf de waterkant te redden.

 

Diplomalijn "Zwemmend Redder 1-4" (Doelgroep 9 tot 12 jaar):

* Een Zwemmend Redder kan een drenkeling redden door hem te zoeken, te benaderen en te vervoeren, eventueel met hulp- en reddingsmiddelen.

 

Diplomalijn "Life-Saver 1-3" (Doelgroep 12 tot 16 jaar; óók voor 16+):

* Een Life Saver is (nog) geen professional, maar bezit wel de vaardigheden om drenkelingen te redden en hulp te verlenen.

Het volledige reglement, met de exameneisen 2016-2020 is hieronder als PDF te raadplegen.  Meer informatie hierover is te vinden op de van Reddingsbrigade Nederland. Daarnaast heeft onze Afdeling Varend Redden (AVR), die sinds 1968-1969 bestaat, ook nog eigen opleidingen gericht op beveiliging en hulpverlening: de diploma's Junior Lifeguard, Lifeguard en Senior Lifeguard die landelijk worden afgenomen en leiden hoofdzakelijk op voor de toezichthoudende taken en bewakingstaken. Al deze bovenstaande opleidingen zijn internationaal erkend door de International Lifesaving Federation (ILS) en leiden op tot zwemmend en varend redden.


Kledingeisen:

Vanaf de herfstvakantie (d.w.z. vanaf week 42) moeten de kandidaten met kleding zwemmen. Vergeet niet om een plastic zak mee te nemen om de kleding in te doen na de training! Voor iedereen geldt: - Badkleding, - T-shirt, blouse of hemd met lange mouwen, - Lange broek (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan). Extra voor de kandidaten van Junior Redder 1 tot en met 4: - Regen/windjack (met lange mouwen, dat vaak is vervaardigd uit een soort nylon), - Schoenen die het vrij buigen van de voet niet of minder goed mogelijk maken.

Meer informatie over de kledingeisen is te vinden in het bovenstaande Examenreglement Lifesaving 2020 (Bijlage IV, pagina 15) en de hieronder staande afbeeldingen:


Technische Bladen:

Meer informatie omtrent de opleidingen is ook te vinden in de zogenaamde Technische Bladen (PDF) op de zogendaamde Bondsinfo pagina van Reddingsbrigade Nederland:



Instructeursopleiding:

Wil je nog verder gaan binnen het zwemmend redden, om bijvoorbeeld zelfstandig les te kunnen geven, dan kun je ervoor kiezen om een instructeursopleiding van Reddingsbrigade Nederland te doen. Deze Hogere Bondsopleiding (HBO) leidt mensen op tot assistent- instructeur of instructeur, respectievelijk niveau 2 en 3. Deze opleiding volgt de richtlijnen die zijn vastgesteld door NOC*NSF volgens het principe van competentiegericht leren en workshops. De kandidaat wordt bijgestaan door een praktijkbegeleider en leercoach en moet de opdrachten in de praktijk uitvoeren. Meer informatie hierover kan worden verkregen bij de Technische Commissie. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om vanaf 16 jaar, en in het bezit van diploma Life Saver 2, toe te treden tot onze Afdeling Varend Redden (onder meer voor de Lifeguard opleidingen) of tot een van onze commissies. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met het bestuur.



Uurindeling:

1e uur: 17.30 uur- 18.30 uur: Junior Redder 1-4; Recreatief zwemmen (ouders).
2e uur: 18.30 uur- 19.30 uur: Zwemmend Redder 1-4; Life Saver 1-3; Recreatief zwemmen (<30 jaar & ouders).
3e uur: 19.30 uur- 20.30 uur: Eventuele overige opleidingen; AVR; Recreatief zwemmen (>30 jaar).

Let op: de deur van het wedstrijdbad wordt steeds 10 minuten vóór aanvang van de trainingen geopend met een tijdslot van 15 minuten: dus van 17.20-17.35 uur en 18.20-18.35 uur, etc.


Lokaalindeling:

1e uur: Heren: kleedlokaal 1; Dames: kleedlokaal 3.
2e uur: Heren: kleedlokaal 2; Dames: kleedlokaal 4.

3e uur: Heren: kleedlokaal 1; Dames: kleedlokaal 3.


Vrije Training:

Dinsdag- en donderdagmorgen van 6.00 uur- 7.00 uur: vrije training voor leden gedurende het hele jaar, met uitzondering van feestdagen en carnaval (13 februari 2024). Pas vanaf 5.50 uur is het zwembad voor leden toegankelijk! Verder dient er steeds iemand actief toezicht te houden op de overige zwemmers.

Voor alle actuele trainingsdata, klik hier.



Aanwezigheid tijdens de trainingen:

Om de kwaliteit van de opleiding te garanderen is er door de Technische Commissie, in overleg met het bestuur, afgesproken om in het nieuwe zwemseizoen een minimale aanwezigheid van de leden bij de trainingen vast te stellen. Concreet betekent dit:

  • Voor de brevetten Junior Redder 1- 4 dat de kandidaten ten minste 70% van het aantal trainingsuren aanwezig dienen te zijn op de trainingen.
     
  • Voor de brevetten Zwemmend Redder 1- 4 en de diploma’s Life Saver 1- 3 betekent dit dat de kandidaten ten minste 80% van het aantal trainingsuren aanwezig dienen te zijn op de trainingen.

Het afmelden voor een training dient met een geldige reden te gebeuren. Dit kan per telefoon (06-51532793), bemand tijdens trainingen van 17.00 tot 19.30 uur) of e-mail (bestuur@roermondsereddingsbrigade.nl). Het niet afmelden kan consequenties hebben voor het opgaan voor het examen.


Algemene Huisregels:

  • Zorg dat je tijdig aanwezig bent op de training, liefst een kwartier voor aanvang.
  • Ben je verhinderd, meld je af via het 06-51532793, of via bestuur@roermondsereddingsbrigade.nl
  • Je kunt de doucheruimte betreden als je hoort dat de toeter einde training heeft geklonken.
  • Je wacht in de doucheruimte totdat de trainers zeggen dat je kunt doorlopen.
  • Het is verboden te rennen in de kleedruimtes, gangpaden, douches en op de perrons van het zwembad.
  • Het is verboden voor leden om in de materiaalkast te komen en materialen te gebruiken. Alleen de man van het uur en de trainers zijn bevoegd om in de materiaalkast aan de spullen te komen.
  • Je volgt altijd de instructies van de trainers op.
  • Laat waardevolle spullen zoals geld, sieraden etc. thuis. De Roermondse Reddings Brigade neemt géén verantwoordelijkheid op zich voor geleden schade aan goederen bij verlies of diefstal. Of berg waardevolle zaken op in een kluisje. Voor het kluisje dien je een muntstuk van 50 Eurocent te hebben. Dit krijg je na gebruik van de kluis terug.
  • Laat de kleedlokalen schoon achter voor de volgende gebruikers.
  • Blijf van andermans spullen af.
  • Houd je aan je eigen zwemtijden. De toegangsdeur is slechts 10 minuten vóór aanvang van de trainingen open!!
  • Voor gevonden voorwerpen, of spullen die je kwijt bent geraakt, kun je terecht bij een van de bestuursleden aan het bestuurstafeltje.

Dan nog een puntje van orde:

Het is niet de bedoeling dat kinderen veel té vroeg komen, dan wel gebracht worden, of juist té laat worden afgehaald! Plaatsnemen op de tribune is niet de bedoeling, deze is gereserveerd voor de ouders / verzorgers van diegenen die op dat moment trainen. Trainers hebben geen tijd om ook nog de kinderen op de tribune in de gaten te houden; dit zou ten koste gaan van de training die gegeven wordt. De kinderen moeten dan dus buiten wachten en dus niet op de gang en/of de tribune. Wij willen u er op wijzen dat dit gebeurt op verantwoordelijkheid van de ouders/verzorgers! Hierbij verzoeken wij u als ouders / verzorgers dan ook om de kinderen niet te vroeg te brengen en tijdig af te halen!!

Als iedereen zich houdt aan deze regels kunnen we allemaal veilig en met plezier zwemmen.